Τί είναι οι Διανομές;

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Linux είναι οι άπειρες επιλογές που προσφέρει στους χρήστες του. Το Linux τεχνικά αναφέρεται στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, αλλά συνήθως όταν λέμε Linux ο κόσμος καταλαβαίνει πως εκτός από τον πυρήνα μιλάμε για τις εφαρμογές και τα προγράμματα που τον περιβάλλουν.

Το πακετάρισμα του πυρήνα, καθώς και των βοηθητικών εφαρμογών και των προγραμμάτων που τον περιβάλλουν συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε διανομή. Υπάρχουν πάρα πολλές διανομές Linux. Σε αυτήν τη σελίδα θα σας παρουσιάζουμε τις πιο διαδεδομένες και προτεινόμενες προς χρήση. Πλέον υπάρχουν διανομές που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Για παράδειγμα, υπάρχουν άλλες διανομές που προορίζονται απλούς χρήστες, άλλες διανομές που προορίζονται για το στήσιμο εξυπηρετητών, άλλες διανομές που προορίζονται για επαγγελματίες μουσικούς κ.ο.κ. Τέλος, υπάρχουν διανομές που συντηρούνται από την κοινότητα του Linux, αλλά και εμπορικές διανομές.

Ubuntu

To Ubuntu αναπτύσσεται από την κοινότητά του και αυτή τη στιγμή είναι η πιο δημοφιλής διανομή, κυρίως επειδή απευθύνεται σε απλούς και αρχάριους χρήστες, προσφέρει περιβάλλον εύκολης εγκατάστασης και προορίζεται για μηχανήματα desktop και φορητούς υπολογιστές. Βασίζεται στο Debian GNU/Linux και είναι διαθέσιμο για κατέβασμα δωρεάν μέσω του ιστοτόπου του. Η λέξη Ubuntu είναι Αφρικάνικη και σημαίνει "Ανθρωπιά στους άλλους" ή "Είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτού που όλοι είμαστε".

Fedora

Το Fedora, παλαιότερα γνωστό και ως Fedora Core, σπονσοράρεται από την εταιρεία Red Hat και στην ανάπτυξή του συμβάλλει σημαντικά και η κοινότητά του. Η διανομή βασίζεται στο παλιό καλό Red Hat Linux και αποτελείται εξ' ολοκλήρου από ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό. Αν και πλέον το Ubuntu έχει κερδίσει τους πρωτάρηδες χρήστες, η πρόταση της Red Hat πάντα αποτελούσε (τουλάχιστον για μερικούς) τη διανομή με την οποία θα ξεκινήσουν την εμπειρία τους με το Linux.

SUSE

To SUSE Linux είναι μια οικογένεια διανομών που αναπτύσσονται από τη Novell. Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει την εμπορική διανομή SUSE Linux Enterprise Desktop, διάφορες εμπορικές διανομές για εξυπηρετητές και προϊόντα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, καθώς και το δωρεάν openSUSE, το οποίο αναπτύσσεται από την κοινότητα του SUSE σε αντίθεση με τις εμπορικές διανομές που κατευθύνονται από τη Novell. To SUSE αποτελούσε πάντα την εναλλακτική έναντι στο Red Hat. Είναι αρκετά εμπλουτισμένο με γραφικά εργαλεία ρυθμίσεων, ιδανικά για τους αρχάριους χρήστες, καθώς και αισθητικά βελτιωμένα γραφικά περιβάλλοντα.

Mandriva

Το Mandriva Linux είναι μία διανομή προσανατολισμένη για καταναλωτές, προσφέρεται είτε δωρεάν για κατέβασμα από τον ιστότοπό του, είτε ως ολοκληρωμένο προϊόν (retail boxed). Στην παρούσα μορφή του, το Mandriva είναι ο συνδυασμός των πάλε ποτέ ξεχωριστών διανομών Mandrake, Conectiva και Lycoris. Το Mandrake ήταν βασισμένο στο Red Hat Linux, με έμφαση σε γραφικά βοηθητικά εργαλεία για τους αρχάριους χρήστες και αισθητικά βελτιωμένο γραφικό περιβάλλον.

Debian GNU/Linux

Το Debian GNU/Linux είναι ο ορισμός της διανομής που αναπτύσσεται από την κοινότητά του, το Debian Project. Το Debian ήταν η πρώτη διανομή ανοιχτή "στη συνεισφορά κάθε χρήστη και προγραμματιστή". Η βασική αρχή του είναι η κοινωνική του σύμβαση, η οποία απαιτεί πως όλα τα Debian λειτουργικά συστήματα που θα παραχθούν θα είναι πάντοτε 100% ελεύθερα. Το Debian είναι η πιο δημοφιλής και προτιμόμενη διανομή των προχωρημένων χρηστών του Linux και ειδικά όσων υπολογίζουν και το ιδεολογικό υπόβαθρο πίσω από το όλο κίνημα των κοινοτήτων του ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού. Το Debian καλύπτει σαφώς όλες τις ανάγκες χρήσης, τόσο αυτές ενός μηχανήματος για χρήση desktop, όσο και αυτές ενός εξυπηρετητή.

Knoppix

Το Knoppix είναι η πιο δημοφιλής διανομή για εκτέλεση κατευθείαν από το CD, χωρίς να απαιτεί εγκατάσταση (live CD). Είναι γνωστή για την πολύ ευρεία υποστήριξή της σε hardware, καθιστώντας την έτσι τη νούμερο ένα επιλογή για αρχάριους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν το Linux πριν αποφασίσουν να το εγκαταστήσουν καθώς και χρήστες που θέλουν γρήγορα και εύκολα να δοκιμάζουν το κατά πόσο το hardware που έχουν (ή θέλουν να αγοράσουν) υποστηρίζεται στο Linux. Επιπρόσθετα, το Knoppix προσφέρει και επιλογή εγκατάστασης μετά την οποία οι χρήστες θα καταλήξουν κατα βάση με μια διανομή Debian, καθότι το Knoppix βασίζεται σε αυτό.

Slackware

Το Slackware θεωρείται από πολλούς ως η διανομή των ... hackers! Είναι η παλαιότερη διανομή που έχει καταφέρει να επιζήσει μέχρι και σήμερα (όχι, δεν είναι η πρώτη διανομή Linux όπως πολλοί πιστεύουν), καθώς είναι το ίδιο σταθερή και δυνατή από το 1993 μέχρι και σήμερα! To Slackware απευθύνεται κυρίως σε εξωφρενικά προχωρημένους χρήστες, σε ανθρώπους που ξέρουν τί θέλουν, πώς το θέλουν και απλά παίρνουν ένα εργαλείο για να το κάνουν. Φυσικά, απευθύνεται επίσης και σε αρχάριους χρήστες που όμως θέλουν κυρίως να μάθουν πάρα πολλά καινούρια πράγματα, έχουν απεριόριστη υπομονή και ο βασικός σκοπός τους είναι πρώτα να γνωρίσουν εις βάθος τους υπολογιστές, το λογισμικό και τη διανομή και μετά (από αρκετό καιρό) να το χρησιμοποιήσουν ως το εργαλείο της δουλειάς τους. Είναι η διανομή των ρομαντικών Linuxάδων των παλιών καλών καιρών και όσων πιστεύουν πως αν την εγκαταστήσουν και την χρησιμοποιήσουν θα γίνουν αυτομάτως hackers. Με λίγα λόγια, η πιο cult διανομή! :)

Gentoo

Το Gentoo είναι ίσως η πιο προσανατολισμένη διανομή στον πηγαίο κώδικά της. Αυτό σημαίνει πως για την εγκατάστασή της είναι προτεινόμενο το να μεταγλωτίσετε (compile) ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές και προγράμματα αντί απλά να εγκαταστήσετε binary πακέτα. Αυτό βέβαια την καθιστά ως την πιο βελτιστοποιημένη διανομή εξ ολοκλήρου ειδικά για το μηχάνημα στο οποίο θα την εγκαταστήσετε και ταυτόχρονα την πιο ... εξωφρενικά "τρελή" διανομή που υπάρχει! Αυστηρώς κατάλληλη μόνο για γνώστες του συγκεκριμένου σπορ.

Red Hat Enterprise

Το Red Hat Enterprise είναι η πιο πετυχημένη εμπορική διανομή. Το εργαλείο του πραγματικού επαγγελματία, η λύση για εξυπηρετητές και σταθμούς εργασίας.

CentOS

Το CentOS είναι η απάντηση της κοινότητας για μια διανομή με Enterprise χαρακτήρα. Το CentOS βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise και προσπαθεί να είναι 100% συμβατό με αυτο (στο επίπεδο των εκτελέσιμων). Η διανομή αυτή απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να τρέχουν μια διανομή συμβατή με το RedHat Enterprise, αλλά δεν επιθυμούν ή δε χρειάζονται την υποστήριξη που προσφέρει η Red Hat.

Zeus

Το ΖΕΥΣ είναι η πρώτη ελληνική διανομή Linux. Αποτελεί κλώνο του Slackware, αλλά με πολλές βελτιώσεις για την υποστήριξη των ελλήνων χρηστών, όπως την αναδημιουργία των init scripts, καθώς και νέους precompiled πυρήνες για workstation μηχανήματα. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά εργαλεία για power users, όπως το Zebra για advanced routing, FreeSwan ipsec tunnels, το Open-nms για παρακολούθηση της δικτυακής κίνησης, το Ntop, το Mailscanner σε συνδυασμό με Sendmail, Sophos AV, Mrtg, Rdtool για γραφήματα, Sawmill log analyzers και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εργαλεία. Το ΖΕΥΣ Linux περιλαμβάνει τα τελευταία χαρακτηριστικά της τεχνολογίας του Linux, μαζί με εύκολη διεπαφή για εγκατάσταση (Slackware με τη χρήση του BSD dialog).

Knoppel

Το Knoppel είναι μια "ζωντανή" ελληνική έκδοση Linux, βασίζεται στη διανομή Knoppix και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε περισσότερο από το να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από το CD-ROM για να έχετε ένα πλήρες λειτουργικό. Το Knoppel θα ανιχνεύσει αυτόματα το υλικό του υπολογιστή και θα εκτελεστεί εξ ολοκλήρου από τη μνήμη RAM αφήνοντας το υλικό του υπολογιστή σας ανέπαφο. Στον υπολογιστή δεν εγκαθίσταται τίποτε και ο σκληρός δίσκος θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν και όταν θελήσετε να αποθηκεύσετε δεδομένα σε αυτόν.

Slackel

Η ελληνική διανομή Slackel είναι μια συλλογή λογισμικού GNU/Linux που εκτελείται πλήρως από CD και είναι βασισμένη στο Slackware Linux. Αναγνωρίζει αυτόματα και υποστηρίζει πολλές κάρτες γραφικών και ήχου, συσκευές SCSI, USB, καθώς και άλλες περιφερειακές συσκευές. Mπορεί να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί ως CD επίδειξης GNU/Linux, CD μαθημάτων κατάρτισης, ως σύστημα ανάκτησης ή ως πλατφόρμα για εμπορικές επιδείξεις προϊόντων λογισμικού. Δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί τίποτα στον τοπικό δίσκο.

All trademarks, copyrights and articles on this page are owned by their respective owners. The rest are © copyleft by HELLUG.
Xplosion Website engine code is © copyright by Thanos Kyritsis. Xplosion is a free software released under the GNU/GPL.


Valid Xhtml 1.1 Valid CSS RSS Syndication Powered by Php Powered by MySQL Graphics made with Gimp